Trance

14:24 0 Kommentarer


Trance är en musikstil som på senare år skördat stora framgångar runt om i världens klubbar. I Sverige är det relativt få som känner till vad trance egentligen handlar om. Slår man upp just ordet trance i Encyclopedia Britannica får man upp följande beskrivning:

"The mystic achieves hallucinations by gaining control of his own dissociative mechanisms...perhaps this is a form of self-hypnosis. Such individuals can accomplish an astonishing withdrawal from the environment by prolonged intense concentration..."

Beskrivningen ovan beskriver just tillståndet trance som uppnås genom tex intensivt dansande. I årtusenden har indianstammar i Nord och Sydamerika, samt Australien dansat sig i trancetillstånd. Att detta tillstånd beskriver trancemusiken anses självklart då man genom den intensiva dansen kan falla i trance. Exakt när och var trancemusiken föddes råder det delade meningar om. Fast det är utan tvekan syntpionjärerna Jean Michelle Jarre, Kraftwerk och Vangelis som stått som de största inspirationskällorna för de flesta tranceproducenter. I slutet på 80-talet var acidhouse den överlägset populäraste klubbmusiken i främst England. Flertalet brittiska och amerikanska diskjockeys reste till Indien och det lilla semesterparadiset Goa och spelade där på fester. Musiken utvecklades här och blev till slut det man idag känner till som goatrance. Å andra sidan så utvecklades en annan gren av trancemusiken här i Europa. I Frankfurt som var Europas technohuvudstad övergick man till att blanda in melodier i technomusiken. Frankfurt var redan från början födelsestad till många av trancepionjärerna i Europa. Världskända DJs som Paul van Dyk, Mark Spoon, Sven Väth, Cosmic Baby, Talla 2XLC började alla sin bana i denna stad. Genom hela 90-talet utvecklades trancemusiken. Den delades upp i olika stilar och subgenrer. I England, där acidhousen en gång varit så stark anammade den progressiva trancestilen medan trancen i Tyskland övergick till en hård variant kallad hardtrance. Även Holland fick efter en tid en betydande trancescen. Holland är speciellt känt för sin melodiska trance (Ferry Corsten, DJ Tiësto). I Sverige har trancescenen som sagt varit ytterst liten och obetydlig jämfört med övriga Europa. En av orsakerna är det negativa klang ravefester har i media och allmänheten. En annan orsak är Ravekommisionen som in i det sista försöker eliminera de få ravefester som fortfarande anordnas runtom i riket. För att vägleda nybörjaren i trancevärlden tänkte vi här presentera de populäraste trancestilarna.

MELODISK


Den överlägset populäraste trancestilen. Vackra melodiska låtar ackompanjerade av bas bygger upp uppiggande (stilen kallas ibland även just uplifting trance) låtar. Denna sorts trance är främst populär i Holland och Tyskland. En hårdare variant av melodisk trance är hardtrance där vikten lagts på basen och tempot.
Exempel på producenter:

- Ferry Corsten
- DJ Tiësto
- Rank1
- Dumonde
- Johan Gielen
- DJ Tandu

Exempel: Gouryella, Drifting Away, One Minute In Heaven
Gouryella by trancese
Drifting away by trancese
One minute in heaven by trancese

PROGRESSIVE


Progressive trance är direkt anpassad för dansgolvet. Djupa och funkiga ljudmattor dominerar prog. trancelåtarna. Progressive trance anses av vissa vara en hybrid mellan trance och house. Och visst ligger det något i det.
Exempel på producenter:

- John Digweed
- Chab
- Sander Kleinenberg
- Max Graham
- Sasha

Exempel: Wasteland, Pistolwhip, Here With Me
Wasteland by trancese
Pistolwhip by trancese
Here with me by trancese

PSYKEDELISK


Även kallad psytrance är intensiv och hård trance som just är ämnad för att sätta dansaren i ett trancetillstånd. Sverige har faktiskt ett flertal internationellt kända psytranceakter (Son Kite, Ticon, Logic Bomb).
Exempel på producenter:

- X-Dream
- Wizzy Noise
- Absolum
- GMS

Exempel: Ultimatum 138, Time Travelling, Thing
Ultimatum 138 by trancese
Time travelling by trancese
Thing by trancese

GOA


Man skulle kunna säga att Goatrancen är en slags melodisk variant av psytrance. Musiken består av hård pulserande bas och starka synthar. Den grupp som stått som fanbärare av goatrancen är Astral Projection. Det är svårt att undvika denna grupp när man väl börjat lyssna på trance. Man märker samtidigt att de stått som förebilder för flertalet andra goaproducenter.
Exempel på producenter:

- MFG
- Man With No Name
- Hallucinogen
- Shakta

Exempel: Astral Warrior, Lepton Head, Sinai
Astral warrior by trancese

Lepton head by trancese
Sinai by trancese

CHILL


Något som blivit populärt på sistone är chilltrance. Det är en lugn och avslappnande variant av trance. I vågen av alla hundratals chilloutskivor som släpptes under 2001 började tranceproducenter lägga med chilloutversioner av sina låtar på sina nya singlar. Perfekt att avnjuta en tidig morgon eller när man bara känner för att ta det lugnt.
Exempel på producenter:

- Solar Stone
- Afterlife
- Michael Woods
- Alaska
Exempel: Dancing With Loneless, Eugina, Silence

Dancing with loneless by trancese
Eugina by trancese
Silence by trancese

0 kommentarer: